A 21-a Conferință Anuală a Rețelei Europene de Microfinanțare (EMN) a avut loc la București, după două zile de discursuri publice și dezbateri privind misiunea, scopul și instrumentele microfinanțării într-o lume caracterizată de avansuri tehnologice rapide, amenințarea schimbărilor climatice, război și tulburări politice.
A 21-a Conferință Anuală a Rețelei Europene de Microfinanțare (EMN) s-a încheiat astăzi la București, după două zile de discursuri publice și dezbateri privind misiunea, scopul și instrumentele microfinanțării într-o lume caracterizată de avansuri tehnologice rapide, amenințarea schimbărilor climatice, război și tulburări politice.
Aproximativ 300 de participanți din peste 20 de țări au luat parte la lucrările Conferinței din 20 și 21 iunie. (Ziua precedentă, cea de 19 iunie, a fost în mare parte rezervată pentru evenimente cu acces restricționat, cum ar fi Adunarea Generală a EMN.) Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat reprezentanți ai Comisiei Europene, ai UNESCO, Fondului European de Investiții, ai Băncii Europene de Investiții, Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei și Băncii Naționale a României, precum și practicieni în microfinanțare, ONG-uri, antreprenori, directori de bănci și reprezentanți ai mediului academic.
Pe parcursul evenimentului, oaspeții au dezbătut subiecte precum rolul antreprenoriatului social, microfinanțarea ca instrument de sprijin pentru tinerii antreprenori, modalitățile în care serviciile non-financiare pot întări sănătatea financiară și reziliența microîntreprinderilor, microfinanțarea și agricultura durabilă, împuternicirea antreprenorilor femei, statutul actual al microfinanțării în România și rolul microfinanțării în lupta împotriva schimbărilor climatice.
„Microfinanțarea este un mijloc de a combate nedreptatea socială”, spune Jorgos Papadakis, directorul general al Rețelei Europene de Microfinanțare. „Datoria noastră, ca voce principală a sectorului de microfinanțare din Europa, este să convingem noua Comisie Europeană, precum și conducerea instrumentelor de finanțare ale UE, că investițiile în microfinanțare au sens și pot schimba viețile oamenilor, în special ale tinerilor. Oamenii sunt pe bună dreptate furioși și aleg din ce în ce mai mult să voteze pentru candidați extremiști. Prin microfinanțare putem îmbunătăți situația financiară a oamenilor și putem schimba mentalități, pentru a avea o societate mai incluzivă.”
România, o piață majoră pentru microfinanțare
„Maria Nowak, cea care a adus conceptul de microfinanțare în Europa, a spus la un moment dat: Microcreditul a devenit scopul vieții mele – acela de a ajuta oamenii să-și recapete încrederea în ei înșiși și în viitor. Viziunea mea și viziunea EMN este de a păstra această abordare și acest scop. Iar România ne oferă o oportunitate excelentă de a face exact acest lucru”, spune Jorgos Papadakis.
Potrivit Ralucăi Andreica, membru în Consiliul Director al Asociației de Microfinanțare din România, „Sectorul microfinanțării din România este unul dintre cele mai performante din regiune, demonstrând stabilitate chiar și în anii pandemiei. Cu toate acestea, mai este încă de lucru, mai ales din punctul de vedere al reglementărilor, având în vedere că în România organizațiile de microfinanțare sunt supuse acelorași reguli ca majoritatea celorlalte IFN. Acest lucru implică condiții excesiv de stricte privind garanțiile, ceea ce face ca accesul la microcredite să fie mai dificil, de exemplu, pentru micii fermieri care au mare nevoie de ele. Am fi bucuroși să lărgim excelenta colaborare pe care o avem cu Banca Națională a României pentru a dezvolta un cadru specific de reglementare pentru sectorul microfinanțării.”
Asociația de Microfinanțare din România a fost co-organizatoare a Conferinței Anuale a EMN din acest an. AMF are, în țara noastră, 169 de organizații membre.
În România, soldul brut al microcreditelor se situa în anul 2023 la 644,69 mil. de euro, la un număr de peste 116.800 de clienți activi. În intervalul de cinci ani dintre 2019 și 2023, soldul brut a înregistrat o creștere de circa 80%.
7,5 milioane de potențiali antreprenori în UE
Mai multe teme largi s-au conturat din prezentările și dezbaterile cu invitații. Una dintre aceste probleme a fost potențialul antreprenorial latent din Uniunea Europeană, în special în contextul microfinanțării ca instrument de incluziune socială și motor de creștere economică. De exemplu, unul dintre discursurile principale susținute în cadrul evenimentului s-a referit la raportul OCDE-UE „The Missing Entrepreneurs”, lansat la sfârșitul anului 2023. Conform raportului, dacă toate persoanele ar fi similar de active în afaceri ca și bărbații cu vârste între 30 și 49 de ani, în UE ar fi cu 7,5 milioane de antreprenori mai mulți, respectiv cu 34 de milioane mai mulți în toate statele OCDE. Acești „antreprenori lipsă” s-ar putea găsi printre categorii care au fost mult timp – și pe nedrept – trecute cu vederea, cum ar fi rezidenții în zonele rurale, femeile, migranții/refugiații, șomerii și persoanele cu dizabilități. Împuternicirea acestor categorii, oferindu-le nu doar acces la finanțare, ci și servicii non-financiare precum mentoratul în afaceri sau traininguri de alfabetizare financiară, ar putea fi un factor major de creștere economică în următorul deceniu și dincolo de acesta.
Un program internațional de schimb pentru antreprenorii în devenire?
Nevoia de mai multă incluziune – în special în ceea ce privește accesul la finanțare și oportunitățile de creștere – a fost, de asemenea, un subiect recurent. Una dintre ideile prezentate în cadrul panelului „Youth in Microfinance” a fost crearea unui program de schimb pentru antreprenori la nivelul UE, modelat după Erasmus, una dintre cele mai de succes inițiative de cooperare transnațională implementate în Uniunea Europeană. Un program de schimb de tip Erasmus, care ar expune antreprenorii la stagii formare aprofundată, resurse de cunoaștere, mentorat și diverse experiențe de afaceri, ar putea include și beneficiari din categorii defavorizate, cum ar fi antreprenorii potențiali care trăiesc în zonele rurale, contribuind astfel la stoparea exodului de creiere.
Ai nevoie de un microcredit? Participă la un curs de alfabetizare financiară
O a treia problemă importantă a fost nevoia de alfabetizare financiară în rândul beneficiarilor. O propunere prezentată la eveniment ar condiționa obținerea unui microcredit de obligația împrumutatului de a participa la un curs de alfabetizare financiară. Aceasta ar fi completată de alte măsuri non-financiare de sprijin, cum ar fi oferirea de servicii de mentorat în afaceri. Conceptul de „bootstrapping” – utilizarea activelor, cunoștințelor și abilităților deja existente, pe lângă ceea ce oferă organizațiile de microcreditare – ar completa astfel cadrul de sprijin pentru micii antreprenori.
Despre European Microfinance Network
European Microfinance Network este o organizație non-profit constituită prin asociere, cu sediul în Bruxelles, care promovează microfinanțarea ca instrument de combatere a excluziunii sociale și financiare în Europa prin self-employment și crearea de microîntreprinderi.
Misiunea organizației este de a facilita dezvoltarea capacităților și de a susține sectorul microfinanțării. Nucleu de membri ai EMN este constituit din practicieni în domeniul microfinanțării, organizații cu scop social care oferă servicii financiare persoanelor defavorizate sau facilitează accesul la astfel de servicii.
EMN are 86 de membri din 22 de țări și operează prin patru grupuri de lucru și comitete și este, sau a fost, membru în 11 parteneriate instituționale.