Patria Credit IFN dezvoltă susținerea fermelor mici din România, datorită sprijinului acordat de InvestEU

Finanțarea va consolida baza de capital a Patria Credit, care va sprijini creșterea activității acesteia - acordarea de împrumuturi micilor fermieri din România, care au adesea dificultăți în accesarea creditelor tradiționale

Mai multe detalii Solicită acest serviciu

Fondul European de Investiții (FEI) a semnat un acord de împrumut subordonat în valoare de 15 milioane lei (3 milioane EUR) cu Patria Credit IFN, parte a grupului Patria Bank, într-o tranzacție susținută de InvestEU, instrumentul de finanțare menit să genereze investiții suplimentare în valoare de peste 372 de miliarde EUR până în 2027, în sprijinul priorităților politice ale Uniunii Europene. Operațiunea va permite Patria Credit să își extindă în continuare operațiunile, în ceea ce privește numărul de clienți și dimensiunea portofoliului, în special în domeniul microfermelor cu acces limitat la credite tradiționale.

În același timp, împrumutul pe 10 ani are ca scop îmbunătățirea capacității Patria Credit IFN de a atrage resurse suplimentare de finanțare externă. Acest împrumut subordonat este acordat în cadrul produsului InvestEU Investiții pentru consolidarea capacităților.

Această tranzacție prelungește parteneriatul de succes dintre FEI și Patria Credit, care a început în urmă cu 11 ani, prin diverse instrumente de sprijin, datorită cărora Patria Credit a acordat împrumuturi care beneficiază de o garanție UE pentru microîntreprinderi, în special în zonele rurale, îmbunătățind astfel accesul la finanțare pentru acești antreprenori. Până în prezent peste 4200 de credite au ajuns în afacerile locale prin cadrul programelor EaSI și InvestEU, un echivalent de peste 129 de milioane de lei.

Marjut Falkstedt, directorul executiv al FEI, a declarat: "Instrumentele de consolidare a capacităților s-au dovedit a fi un instrument foarte util, punând în legătură instituțiile europene cu partenerii locali pentru a face mai ușor de accesat finanțarea pentru cei mai mici actori din economie. De aceea, prin intermediul programului InvestEU, suntem bucuroși să ne unim din nou forțele cu Patria Credit, pentru a le consolida baza de capital și, în cele din urmă, pentru a genera un nou sprijin pentru fermierii și legumicultorii români în vremuri dificile."

“Acest nou împrumut înseamnă foarte mult pentru noi. Pe de o parte, dovedește încrederea pe care FEI ne-o acordă, pe de altă parte, atestă creșterea noastră susținută din ultimii ani și dedicarea față de microfinanțarea rurala din România. În cei peste 19 ani de experiență alături de antreprenorii din mediul rural, și nu numai, am învățat că incluziunea financiară este unul dintre pașii importanți pentru dezvoltarea economiei. Parteneriatul cu FEI este unul strategic și ne ajută să ne dezvoltăm și sa continuăm misiunea de îmbunătățire a nivelului incluziunii financiare în România.”, a declarat Raluca Andreica, Director General Patria Credit.

Patria Credit IFN a înregistrat în 2022 un profit net de 1,55 milioane de euro și a raportat o creștere a portofoliului cu +22%, la o valoare de 32,5 milioane de euro. IFN-ul este cel mai mare finanțator al fermelor mici, sub 10 ha, din mediul rural, iar peste 79% dintre micro creditele acordate de aceasta sunt oferite cu garanție europeană InvestEU, prin parteneriatul strategic cu Fondul European de Investiții și programele EaSI și InvestEU. Sprijinul afacerilor micilor fermieri este demonstrat și de profilul portofoliului de clienți, care provin preponderent din marile bazine legumicole și accesează credite pentru susţinerea investiţiilor în agricultură.

Planurile de dezvoltare pentru 2023 ale Patria Credit includ continuarea creșterii susținute, cu menținerea grupului țintă tradițional de clienți, inclusiv extinderea către alte zone geografice cu deficit de servicii bancare ale țării.